Scurt istoric

Istoricul comunei Șieu

Localitatea Şieu este asezată în estul judeţului Maramureş, la 90 km de municipiul Baia Mare, învecinându-se la NE cu comuna Rozavlea, în partea SE cu localitatea Cuhea, actualmente Bogdan Vodă, la Sud cu leudul, la est de Botiza si Poienile Izei, fiind un sat de munte, cu un relief bogat si cu multe de vizitat. Comuna se intinde pe cursul unei a doua râuri care o străbat, Iza, pe o distanta de 3 km, şi râul Şieut, afluent al acestuia, ce udă
hotarul satului pe o distantă de 7 km. Primele descoperiri arheologice au fost făcute în anul 1913, când au fost descoperite un mare depozit de topoare cu disc, vârfuri de lănci, brăţari, seceri si numeroase obiecte de aur, fapt ce dovedeste că localitatea Şieu a fost locuită încă din vechile vremuri. Primul document de atestare a localităţii a fost făcut în anul 1326, când Carol Robert de Anjou, purtând război cu Dalmaţia, daruiesţe cneazului Stanislau, pentru fidelitatea sa si pentru serviciile sale, pământurile Rozavlei, Strâmturii, Cuhei, Şieului, Botizei, Petroveni, Leordine si Poienile de Sub Munte. Şieul a fost prezent în multe evenimente ale istoriei naţionale, pentru ca locuitorii lui erau cunoscuţi pentru harnicia, curajul şi răbdarea lor. De multe ori au fost recrutaţi cei mai buni oameni pentru serviciile străinilor, la curţile acestora, în lupte, în expediţii, în ridicarea cetăţilor si castelelor.

Conform recensamântului efectuat în anul 2011, populaţia comunei Şieu se ridică la 2 348 de locuitori, în scădere faţă de recensământul din anul 2002, cand au inregistrat 2513 de
locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români – 98,38%. Pentru 1,53% din populaţie, apartenenta etnică nu este cunoscuta Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi 90,03%, dar exista si minorităti de adventisti de ziua a 7-a (4,81%) si greco-catolici 3,62%. Pentru 1,53% din populaţie ate, nu este cunoscută apartenenţa confesională.

Localitatea sa dezvoltat foarte mult datorită agriculturii, pomiculturilor şi a faptului ca majoritatea locuitorilor au plecat in ultimul an la munca in strainatate.