Parohia Ortodoxă ȘIEU „Sf. Treime”, Maramureș

Istoricul bisericii parohiale

Localitatea Șieu este atestată documentar încă din anul 1373, fiind locuită din timpuri străvechi, aflându-se sub numele de „Sayo”, aceasta și în urma unor multor descoperiri arheologice (1913). Șieul este de-o vârstă cu pământul, căci locuitorii de aici se știau ” oameni ai pământului”, din moși strămoși, de la care au moștenit locurile si au căpătat drepturile asupra lor lăsate cu limba de moarte după obicei.

Contact

Telefon:

+40 749 984 669

+40 262 333 025
Comuna Șieu
437320, Jud. Maramureș

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Istoricul bisericii parohiale

Datorită faptului că această parohie este nou înființată , istoricul nu este foarte bogat . Așa cum am menționat, parohia a fost înființată în anul 2006, la cererea credincioșilor din zona Podu Râtului, deoarece distanța față de biserica din centru era foarte mare. Astfel că în toamna aceluiași an, în data de 14 octombrie 2006, s-a pus piatra de temelie a noii biserici, de către Preasfințitul Iustin Sigheteanu împreună cu un sobor de preoți, hotărându-se totodată ca hramul bisericii să fie ”Cuvioasa Parascheva”.

Contact

Preot paroh Iusco Ioan Marian
iconom stavrofor
Telefon: +40 764 030 051
Comuna Șieu, nr. 63
437320, Jud. Maramureș

Biserica de lemn Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului”

Biserica de lemn din Șieu, comuna Șieu, județul Maramureș, datează din secolul XVII. Aspectul actual se datorează unor renovări din secolele XVIII și XIX. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul MM-II-m-A-04756. Este una dintre bisericile reprezentative ale Maramureșului, cu o istorie complexă și un patrimoniu divers și valoros.

Contact